Zajímavé názory

Žijeme ve zvláštní době. Všichni politici chtějí být korektní. Bojí se používat některá slova, bojí se některých témat a místo vlastních (občas dokonce zdravých) názorů říkají to, o čem předpokládají, že naplňuje společenskou poptávku. Díky tomu v Evropě i v zámoří vytvářejí stav, kdy názor menšin je brán jako jediný správný a mlčící většina je čím dál tím více považována za nekorektní, rasistickou, potlačující práva, omezenou, protože neuznává cca 64 druhů pohlaví, škodící planetě, protože netleská slzící Gretě, a tak dál a dál.

Málokoho přitom zajímá, že pokud budou všichni mlčet, vzdalujeme se tím skutečné demokracii rok od roku víc. Ale nejen to. Mlčením vytváříme ve frustrované společnosti obrovský a nebezpečný prostor pro nástup těch, kdo nabízejí neproveditelná, ale jednoduchá řešení, ať jsou z ultralevé nebo z ultrapravé strany. Stačí se rozhlédnout u nás i ve státech okolo.

A občas, vážně jen občas narazíme ve veřejném prostoru na někoho, kdo má odvahu říkat věci tak, jak jsou. Na někoho, kdo má odvahu jít s kůží na trh, protože je přesvědčený, že existují hodnoty, které musíme hájit.

Vážím si takových lidí a právě jejich názory budeme na našich stránkách občas nabízet. Ne jako téma k diskuzi, ale jako téma k zamyšlení. Můžete s nimi souhlasit, nebo ne. Důležité je nad nimi přemýšlet.

Pavel Jenšovský

Markéta Šichtařová 24.3.2021